Analysefortegnelse

Testosteron (KPLL);P

Kort navnTestosteron (KPLL);P
Langt navnP-Testosteron; stofk. = ? nmol/L (KPLL)
EgenskabskodeKPL00494
Elektronisk rekv.grEndokrinologi
Indgår iAndrogen gruppe (almen praksis);P
Enhednmol/L
LaboratorieRegion Hovedstadens Elektive Lab.
SvartidTypisk < 1 døgn (max. 4 arbejdsdage)
Prøvetagn.beholder1 stk Tørrør til blod 6 ml RØD prop (K04) (Serum)
IndikationVedrørende indikation : Se Androgen gruppe (almen praksis);P
Vedrørende tolkning : Se Testosteron/SHBG;P
Biologisk variationAndrogen påvirkningen bedømmes bedre med indekset : Testosteron / SHBG;P , som afspejler det frie testosteron.
Ekspanderet måle- usikkerhed (k=2)(%)33,6
ReferenceintervalM År 000 - 125: 8,02 - 25,50
K År 050 - 125: 0,45 - 2,96
K År 000 - 050: 0,21 - 3,54
BemærkningTestosteron kan ikke bestilles som enkeltanalyse. Ønskes et Testosteron resultat bestilles "Androgen gruppe (almen praksis);P"
Testosteron er det vigtigste androgen hos mænd og styres af luteiniserende hormon (LH). LH frigives fra hypofyselappen og er den primære styringsmekanisme ved testosteronproduktion og virker direkte på Leydig-cellerne i testiklerne. Testosteron stimulerer kønsmodningen af de ydre og de sekundære kønsorganer og væksten af skæg, behåringen i armhulerne og kønsbehåringen. Derudover har testosteron anabole effekter, der giver øget linær vækst, nitrogenretention og muskeludvikling. Klinisk evaluering af serumtestosteron sammen med serum LH er et hjælpemiddel ved evaluering af mænd med hypogonadisme.
Vigtige årsager til testosteronmangel hos mænd kan være ogonadotropisk hypogonadisme, primær hypogonadisme, hyperprolactinæmi, fyseinsufficiens, visse former for lever- og nyresygdomme og kritisk sygdom.
Testosteronniveauerne er meget lavere hos kvinder end hos mænd. De vigtigste testosteronkilder hos kvinder er ovarierne, binyrerne og den perifere omdannelse af forløbere, specifikt omdannelsen af androstenedion til testosteron. Hos kvinder kan de normale
androgenniveauer give substrat til østrogenproduktion. Øgede serumtestosteronniveauer hos kvinder kan bl.a. indikere polycystisk ovariesyndrom2 og adrenal hyperplasi. De kliniske symptomer på for megen testosteron kan være hirsutisme, amenorrhea og fedme.
Testosteron binder sig stærkt til plasmaproteiner som kønshormonbindende globulin (SHBG) eller testosteron-østradiol-bindende globulin (TeBG). Testosteron binder også med lav affinitet til CBG (kortisolbindende globuliner) og albumin. Mindre end 2,5% af testosteron cirkulerer ubundet til plasmaproteiner.
Linkhttp://laegehaandbogen.dk/legehandbogen/undersogelser-og-prover/testosteron-total-3019.html
AkkrediteringUndersøgelsen er akkrediteret på RHEL efter ISO15189
Sidst rettet23. september 2014